Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone ciasto dzielimy na części. I po kolei każdą część cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy ciekawe kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Zrumienione ciasteczka zdejmujemy z blaszki za pomocą łopatki i układamy na paterze w piękny , wysoki stos. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz