Tort orzechowo-makowo-kawowy





Pyszny, delikatny, o zróżnicowanym smaku torcik z każdym kęsem coraz lepszy. Zrobiony specjalnie dla mojego ukochanego męża w dniu urodzin. Kochanie wszystkiego naj,naj,naj odemnie i od naszej córci !!!



Składniki:

biszkopt orzechowy:
  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki

  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

biszkopt makowy:
  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki

  • 4 łyżki suchego maku

biszkopt kawowy:
  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki

  • 1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku

 Masa:
  • 1 litr mleka

  • 2 budynie waniliowe

  • 1 kostka masła

  • 1 kostka margaryny

  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku

Ponadto:
  • 2-3 łyżki maku

  • kilka orzechów piniowych

  • kilka rodzynek

  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

 Biszkopt orzechowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez  około 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym żółtku i po  łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i mak, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.  Biszkopt kawowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas mieszając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i kawę capuccino, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem  do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. W niepełnej szklance mleka rozpuszczamy obydwa budynie, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając do momentu pojawienia się powietrznych wulkanów. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.  Masło, margarynę i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając. Gotową masę budyniową dzielimy na trzy części. Do jednej  dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.  Do drugiej dodajemy kawę cappuccino i również dokładnie mieszamy. Trzecią zostawiamy do dekoracji. Na biszkopt kawowy wykładamy masę orzechową. Na to kładziemy biszkopt makowy na który nakładamy masę kawową. Na masę kawową nakładamy ostatni orzechowy biszkopt.  Boki ciasta smarujemy masą budyniową i obsypujemy zmielonymi orzechami, a następnie delikatnie smarujemy wierzch tortu, który obsypujemy makiem. Tort dekorujemy pozostałą masą przy pomocy rękawa cukierniczego oraz rodzynkami i orzechami, według uznania. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego !!!
















Komentarze