Surówka z papryki i pomidorów






Pikantno-słodki smak surówki z lekką nutą czosnku super komponuje się z pieczonym na grilu karczkiem i pieczonymi w mundurkach ziemniakami.



Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz



Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki  szatkujemy na tarce do ogórków na bardzo cienkie paseczki. Pomidory kroimy w półplasterki, a cebulę szatkujemy w drobną kostkę, zaś czosnek trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach.  Do pokrojonych i poszatkowaych warzyw dodajemy zieleninę, oliwę, sok z cytryny i cukier. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!


Komentarze