Sałatka jarzynowa





Sałatka jarzynowa chyba znana każdemu i w każdym domu robiona, różniąca się może delikatnie dodatkami w zależności od gustów i upodobań.  Niezawodna na mała imprezkę z przyjaciółmi, u mnie bardzo szybko znika ze stołu, zresztą uważam ją za królową sałatek.



Składniki:

1,5 kg marchewki

0,5 kg korzenia pietruszki

1 seler

4-5 ziemniaków

1 jabłko

1 czerwona cebula

6-7 jajek ugotowanych na twardo

1 słoik ogórków konserwowych

2 puszki groszku konserwowego

1 puszka kukurydzy

1 słoik majonezu

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz



Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu,  aż jarzyny będą miękkie ale nie rozgotowane. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane, zimne jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę, pokrojone wrzucamy do miski i następnie dodajemy: posiekane jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, odcedzony groszek i kukurydzę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!


Komentarze