Sałatka jarzynowa chyba znana każdemu i w każdym domu robiona, różniąca się może delikatnie dodatkami w zależności od gustów i upodobań. Niezawodna na mała imprezkę z przyjaciółmi, u mnie bardzo szybko znika ze stołu, zresztą uważam ją za królową sałatek.
Składniki:
1,5 kg marchewki
0,5 kg korzenia pietruszki
1 seler
4-5 ziemniaków
1 jabłko
1 czerwona cebula
6-7 jajek ugotowanych na twardo
1 słoik ogórków konserwowych
2 puszki groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 słoik majonezu
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie ale nie rozgotowane. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane, zimne jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę, pokrojone wrzucamy do miski i następnie dodajemy: posiekane jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, odcedzony groszek i kukurydzę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz