Składniki:
6 pałeczek z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki mąki
1 szklanka mleka
3 duże łyżki miodu
oliwa do smażenia
Umyte i obsuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi z mąką przyprawami (papryka, sól, pieprz), a następnie odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią wyciągamy je z patelni. A na tłuszcz kładziemy oprószone mąką z przyprawami mięso i smażymy rumieniąc z obu stron. Obsmażone mięso przekładamy do rondla i zalewamy go mlekiem wymieszanym z miodem. Naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy kurczaka przez około 20-30 minut, na wolnym ogniu. Sos jaki nam się wytworzy podczas gotowania powinien być lekko pikantny, z lekką nuta słodyczy. Ugotowane pałeczki układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz