A na koniec zabawy w tydzień tureckich potraw pyszny i delikatny krem z soczewicy. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie http://www.turcja.home.pl/turcja/pl/kitchen.htm.
Składniki:
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 3-4 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Umytą i osuszoną soczewicę gotujemy w rondlu na małym ogniu bez przykrycia w 3-4 szklankach wody. Startą na tarle o dużych oczkach marchew mieszamy z solą i dodajemy do gotującej się soczewicy, w dalszym ciągu gotując jeszcze przez około 30 minut. Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się lekko zrumieni dodajemy mąkę tworząc zasmażkę, a następnie całą zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną zupę miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Zupę-krem podgrzewamy przez około 5 minut przed podaniem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz