Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 mała filiżanka sparzonych migdałów i obranych ze skórki
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mała łyżeczka cukru
- sól
Kalafior dzielimy na duże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na lekko zrumienione masło sypiemy pokrojone w niezbyt duże kawałki migdały i na nie wielkim ogniu rumienimy, często mieszając. Gdy nabiorą złoto-brązowej barwy, oprószamy cukrem i po minucie zestawiamy z ognia. Jaja drobno siekamy i wykładamy na środek talerza, a na około obsypujemy natką pietruszki. Ugotowany kalafior dokładnie odsączamy i układamy różyczki na przygotowanym talerzu. Całość polewamy masłem z prażonymi migdałami. Podajemy gorący. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz