Kalafior ~~przysmak Sułtana~~






Lekko słony kalafior przeplatający się ze słodyczą chrupiących  migdałów, smak nie do opisania po prostu trzeba spróbować.



Składniki:
  • 1 duży kalafior

  • 2 jaja ugotowane na twardo

  • 1 mała filiżanka sparzonych migdałów i obranych ze skórki

  • 1/2 kostki masła

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 mała łyżeczka cukru

  • sól


Kalafior dzielimy na duże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na lekko zrumienione masło sypiemy pokrojone w niezbyt duże kawałki migdały i na nie wielkim ogniu rumienimy, często  mieszając. Gdy nabiorą złoto-brązowej barwy, oprószamy cukrem i po minucie zestawiamy z ognia. Jaja drobno siekamy i wykładamy na środek talerza, a na około obsypujemy natką pietruszki.  Ugotowany kalafior dokładnie odsączamy i układamy różyczki na przygotowanym  talerzu. Całość polewamy masłem z prażonymi  migdałami. Podajemy gorący. Smacznego !!!



Komentarze