Gulasz wieprzowy z groszkiem





Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej

1 duża cebula

10 dag mrożonych pokrojonych pieczarek

1 puszka zielonego groszku konserwowego

3-4 łyżki przecieru pomidorowego

3 łyżki mąki krupczatki

olej do smażenia

pieprz, sól i mielona czerwona papryka



Pokrojone  w kostkę mięso obsypujemy mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryka. Obtoczone mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w kostke cebulę, zasmażamy razem przez 5 minut, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pieczarki i dalej dusimy przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odsączony groszek i przecier pomidorowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i wrazie konieczności doprawiamy do smaku. Smacznego !!!





Komentarze