Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
7 dag suchych drożdży (1 opakowanie)
6 żółtek
1 szklanka mleka
skórka otarta z jednej limonki
szczypta soli
1 słoik powidła
1 jajko
cukier kryształ
2 łyżki wody
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy, przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie masło i otarta skórkę z limonki. Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie sie lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciełe miejsce. Wyrośnięte ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na 3 części. Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a nastepnie na ciasto nakładamy połowe słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni. Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta. I również namoczonymi w wodzie palcami naciagamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła. Na wszystko nakadamy ostatnią część ciasta i naciagamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obficie posypujemy cukrem kryształem. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut. Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upioeczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz