Ciasto drożdżowe







Delikatne, mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe aż sama jestem w szoku że mi wyszło, aż takie dobre. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem ze szklanką mleka lub kakao.



Składniki:
  • 1/2 litra mleka

  • 10 dag drożdży

  • 1 szklanka cukru

  • 1 kg mąki

  • 3 jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 1/3 kostki masła

 Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy 1/3 ze szklanki cukru i garść mąki.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto potroi swoją objętość wówczas dodajemy jajka, olej, roztopione masło, resztę cukru i mąki. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie wykładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą foremkę. Ciasto z brytfanką odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na około 60 minut.  Smacznego !!!







Komentarze