Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
2 kopiaste łyżki cukru pudru
7 dag drożdży suchych (1 opakowanie)
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
kilka kropli esensji wanliowej
4 niezbyt soczyste gruszki
1 czubata łyżka dżemu truskawkowego
1 łyżka wrzącej wody
cukier puder do dekoracji
Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż masło się całkowicie rozpuści, poczym odstawiamy do przechłodzenia. Mleko powinno być letnie. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier puder i esensję waniliową, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, pokrojone w cząstki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów formy. Ciasto studziy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz