Ciasto drożdżowe z gruszkami






Składniki:

3 szklanki mąki tortowej

2 żółtka

2 kopiaste łyżki cukru pudru

7 dag drożdży suchych (1 opakowanie)

1 szklanka mleka

1/2 kostki masła

kilka kropli esensji wanliowej

4 niezbyt soczyste gruszki

1 czubata łyżka dżemu truskawkowego

1 łyżka wrzącej wody

cukier puder do dekoracji



Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż masło się całkowicie rozpuści, poczym odstawiamy do przechłodzenia. Mleko powinno być letnie. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier puder i esensję waniliową, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, pokrojone w cząstki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów  formy. Ciasto studziy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie. Smacznego !!!










Komentarze