Zupa z brokułów




Delikatna, lecz o wyrazistym kremowym smaku zupa brokułowa, wsamraz dla maluchów, zresztą jest to  jedna z ulubionych potraw  mojej półtorarocznej córeczki.



Składniki:
  • 4-5 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 3 niezbyt duże głowy brokuła

  • 1/2 szklanki  śmietany

  • 5-6 łyżek startego żółtego sera o pikantnym smaku

 Na gorący rosół  wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy przez 15 minut, aż składniki będą miękkie. Ugotowane warzywa zdejmujemy z ognia i łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki i brokuły. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Zmiksowane warzywa przelewamy ponownie do naczynia z rosołem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy dokładnie spienioną śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę nalewamy na talerze, posypujemy startym  żółtym serem i od razu podajemy. Smacznego !!!



Komentarze