Delikatna, lecz o wyrazistym kremowym smaku zupa brokułowa, wsamraz dla maluchów, zresztą jest to jedna z ulubionych potraw mojej półtorarocznej córeczki.
Składniki:
- 4-5 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego
- 3-4 średnie ziemniaki
- 3 niezbyt duże głowy brokuła
- 1/2 szklanki śmietany
- 5-6 łyżek startego żółtego sera o pikantnym smaku
Na gorący rosół wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy przez 15 minut, aż składniki będą miękkie. Ugotowane warzywa zdejmujemy z ognia i łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki i brokuły. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Zmiksowane warzywa przelewamy ponownie do naczynia z rosołem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy dokładnie spienioną śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę nalewamy na talerze, posypujemy startym żółtym serem i od razu podajemy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz