Składniki:
- 60 dag mięsnych żeberek
- 2 parówki
- 1 duża cebula
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- sól i pieprz
- tymianek
- mielona czerwona papryka
- olej do smażenia
- mąka do panierowania
Porcje żeberek wycieramy wilgotną ściereczką, nacieramy solą, pieprze, tymiankiem i papryką. Oprószamy mąka i odkładamy na chwilę w chłodne miejsce. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, rumieniąc z obu stron, porcje żeberek. Gotowe przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Całość przez chwilę dusimy. Gdy papryka zmięknie, przekładamy do rondla z mięsem, podlewamy niewielką ilością wody, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. Do miękkich żeberek dodajemy pokrojone w plasterki parówki, keczup, rozprowadzony w łyżce wody przecier. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz