Żeberka z niespodzianką





Składniki:
  • 60 dag mięsnych żeberek

  • 2 parówki

  • 1 duża cebula

  • 1 papryka zielona

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka keczupu

  • sól i pieprz

  • tymianek

  • mielona czerwona papryka

  • olej  do smażenia

  • mąka do panierowania


Porcje żeberek wycieramy wilgotną ściereczką, nacieramy solą, pieprze, tymiankiem i papryką. Oprószamy mąka i odkładamy na chwilę w chłodne miejsce. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, rumieniąc z obu stron, porcje żeberek. Gotowe przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Całość przez chwilę dusimy.  Gdy papryka zmięknie, przekładamy do rondla z mięsem, podlewamy niewielką ilością wody, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. Do miękkich żeberek dodajemy pokrojone w plasterki parówki, keczup, rozprowadzony w łyżce wody przecier. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Smacznego !!!






Komentarze