Tort Sachera inaczej





Składniki:
  • 12,5 dag czekolady gorzkiej  lub deserowej

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1/2 kostki masła

  • 5 jajek

  • 1 cukier waniliowy

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 1 słoiczek morelowego dżemu


Na krem:
  • 1/2 kostki masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej


Przygotowujemy ciasto: żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch.  Czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając , po jednej łyżce utartych żółtek i po jednej łyżce czekolady i tak do wyczerpania składników. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, mielone orzechy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie, ale delikatnie łączymy. Przekładamy ciasto do obficie wysmarowanej masłem lub silikonowej ( wtedy bez smarowania) formy wielkości małej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 160'C. Wyjmujemy gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstaja od formy. Chłodzimy w foremce przez 5 minut i wykładamy na deskę. Ciasto przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki. Przekładamy ciasto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami. Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy roztopioną na parze czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy cienką warstwą wierzch i boki ciasta. A następnie dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto  wkładamy na 12 godzin do lodówki. Smacznego !!!











Komentarze