Składniki:
- 12,5 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 słoiczek morelowego dżemu
Na krem:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
Przygotowujemy ciasto: żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch. Czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając , po jednej łyżce utartych żółtek i po jednej łyżce czekolady i tak do wyczerpania składników. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, mielone orzechy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie, ale delikatnie łączymy. Przekładamy ciasto do obficie wysmarowanej masłem lub silikonowej ( wtedy bez smarowania) formy wielkości małej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 160'C. Wyjmujemy gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstaja od formy. Chłodzimy w foremce przez 5 minut i wykładamy na deskę. Ciasto przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki. Przekładamy ciasto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami. Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy roztopioną na parze czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy cienką warstwą wierzch i boki ciasta. A następnie dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz