Serowiec w kruchym cieście






 A na zakończenie akcji dla odmiany coś na słodko, przepyszny o delikatnym smaku serowniczek oblany lukrem w chrupiącym kruchym cieście, po prostu rozkosz dla podniebienia.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 10 dag masła

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

  • 2 żółtka

  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Masa serowa:
  • 50 dag potrójnie mielonego sera

  • 1/3 kostki masła

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • cukier waniliowy

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 białko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 Składniki ciasta wyrabiamy w malakserze lub mikserem. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy ukształtowaną z ciasta kulę w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce. Przygotowujemy ser: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku na przemian z serem. Do połączonych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę  z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy, by składniki  się połączyły. Wychłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy jeden placek i wykładamy nim spód niewielkiej foremki lub małej tortownicy( foremkę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie silikonowa bez smarowania), nakłuwając widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy ciasto w nagrzanym do 200'C piekarniku przez 10-12 minut, w tym czasie placek powinien się delikatnie zrumienić. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodnym miejscu. Na podpieczony, lekko wychłodzony spód wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy rozwałkowanym, surowym ciastem,  a następnie lekko nakłuwamy widelcem. Całość wstawiamy na 60- 70 minut do nagrzanego do temp. 180'C piekarnika. Zrumienione ciasto, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Smacznego !!!









Komentarze