Rogaliki z dżemem pomarańczowym





Składniki:
  • 25 dag mąki

  • 25 dag sera białego potrójnie mielonego

  • 25 dag masła

  • 2 łyżki cukru

  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego


Z mąki, sera, cukru i dobrze schłodzonego masła ugniatamy  ciasto. Dobrze wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Każde wałkujemy na grubość 2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy, a następnie głębokim talerzem wycinamy koła. Wycięte krążki dzielimy na 4 części tak aby powstały trójkąty. Każdy trójkąt nadziewamy dżemem pomarańczowym i zwijamy w zgrabne rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku  o temp. 200'C przez około 20-30 minut. Smacznego !!!






Komentarze