Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 9 plasterków sera żółtego o grubości 0.5 cm i wielkości 2 na 3 cm
- 1 kopiasta łyżka masła
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- buła tarta do panierowania
Drobno posiekaną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Plastry sera smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Do mielonego mięsa dodajemy rozmoczoną tartą bułkę, cebulę, jaka, sól i pieprz. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części. Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki płat, do środka wkładamy wychłodzony ser, otaczamy mięsem. Panierujemy z obu stron w bułce tartej i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron na złoto-brązowy kolor. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz