Kotlety mielone nadziewane







Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 9 plasterków sera żółtego o grubości 0.5 cm i wielkości 2 na 3 cm

  • 1 kopiasta łyżka masła

  • mielona słodka papryka

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • buła tarta do panierowania


Drobno posiekaną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Plastry sera smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.  Do mielonego mięsa dodajemy rozmoczoną tartą bułkę, cebulę, jaka, sól i pieprz. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części. Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki  płat, do środka wkładamy wychłodzony ser, otaczamy mięsem. Panierujemy z obu stron w bułce tartej i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron na złoto-brązowy kolor. Smacznego !!!











Komentarze