Żołądki drobiowe w sosie koperkowym





Składniki:
  • 50 dag żołądków drobiowych

  • 2-3 litrów wody

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka, korzeń

  • 1 cebula czerwona

  • 1 kopiasta łyżka posiekanej  natki pietruszki

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • pieprz i sól do smaku

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

Sos:
  • 2 czubate  łyżki masła lub margaryny

  • 2 łyżki mąki

  • 2 szklanki wywaru z żołądków

  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku

  •  5-6 łyżek śmietany

  • sól i pieprz do smaku

Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę  obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi. Kiedy  żołądki będą miękkie, odstawiamy je  do przechłodzenia. Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek. A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków. Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki. Pokrojone  żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego !!!








Komentarze