Składniki:
- 50 dag żołądków drobiowych
- 2-3 litrów wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka, korzeń
- 1 cebula czerwona
- 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
Sos:
- 2 czubate łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki wywaru z żołądków
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- 5-6 łyżek śmietany
- sól i pieprz do smaku
Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi. Kiedy żołądki będą miękkie, odstawiamy je do przechłodzenia. Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek. A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków. Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki. Pokrojone żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz