Leczo





Składniki:
  • 6 małych cukinii

  • 50-60 dag kiełbasy

  • 4-5 korniszonów

  • 1 marchewka

  • 3 kolorowe papryki

  • 1 czerwona cebula

  • 1 biała cebula

  •  1 puszka pomidorów

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy

  • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

 Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół talarki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na lekko brązowy kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę obie cebule i smażymy razem z kiełbasą do lekkiego zrumienienia cebuli. A następnie dodajemy po kolei: obraną i startą na tarce  o drobnych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę korniszony, oczyszczoną i pokrojoną w paseczki paprykę oraz umytą i pokrojoną w pół talarki cukinię. Wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu do zmiękczenia warzyw, podlewając lekko wodą, tak aby powstał sos warzywny. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki. Smacznego !!!










Komentarze