Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki fasoli ,, jasiek''
- 1 duże udko z kurczaka
- 3-4 litry wody
- 15 dag boczku
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 10 dag ugotowanego makaronu ,,kuleczki''
- 1 duża łyżka smalcu
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 2 kostki rosołowe
- 1 duża łyżka przyprawy do zup
- pieprz
Mięso, groch, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe i przyprawę do zup wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż groch będzie zaczynał mięknąć. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na rozgrzany smalec, lekko rumienimy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko razem smażymy do momentu aż ziemniaki zaczną się robić złoto-brązowe. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i dalej smażymy aż cebula się lekko zrumieni. Z gotującego się grochu wyciągamy mięso i odstawiamy do ostygnięcia, zaś do grochu dodajemy podsmażony boczek z ziemniakami i cebulą tak aby pozostawić tłuszcz na patelni. Groch z ziemniakami dalej gotujemy tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zasmażkę robimy pod koniec gotowania się zupy. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i dodajemy do niego mąkę. Wszystko razem zasmażamy tak aby mąka straciła smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy. Mięso obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z ugotowanym makaronem, koperkiem i natką pietruszki oraz śmietaną. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerze. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz