Grochóweczka





Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki fasoli ,, jasiek''

  • 1 duże udko z kurczaka

  • 3-4 litry wody

  • 15 dag boczku

  • 5-6 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 duża marchewka

  • 10 dag ugotowanego makaronu ,,kuleczki''

  • 1 duża łyżka smalcu

  • 2 łyżki mąki

  • 3-4 łyżki śmietany

  • 1 duża kopiasta  łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziela angielskie

  • 2 kostki rosołowe

  • 1 duża łyżka przyprawy do zup

  • pieprz

Mięso, groch, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe i przyprawę do zup wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż groch będzie zaczynał mięknąć. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na rozgrzany smalec, lekko rumienimy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko razem smażymy do momentu aż ziemniaki zaczną się robić złoto-brązowe. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i dalej smażymy aż cebula się lekko zrumieni. Z gotującego się grochu wyciągamy mięso i odstawiamy do ostygnięcia, zaś do grochu dodajemy podsmażony boczek z ziemniakami i cebulą tak aby pozostawić tłuszcz na patelni. Groch z ziemniakami dalej gotujemy tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zasmażkę robimy pod koniec gotowania się zupy. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i dodajemy do niego mąkę.  Wszystko razem zasmażamy tak aby mąka straciła smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy. Mięso obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z ugotowanym makaronem,  koperkiem i natką pietruszki oraz śmietaną. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i nakładamy  na talerze. Smacznego !!!













Komentarze