Chińszczyzna po mojemu





Składniki:
  • 50 dag łopatki wieprzowej

  • 40 dag ryżu basmati

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku

  • 1 szklanka mrożonej zielonej fasolki

  • 1 puszka kukurydzy

  • 10 dag młodych pędów bambusa

  • 10 dag kasztanów wodnych

  • 20 dag pieczarek

  • 1 czerwona cebula

  • 1 biała  cebula

  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego

  • 5-6 łyżek oleju lub oliwy

  • pieprz i sól do smaku

 Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie na półtwardo, po czym odcedź i spłucz obficie zimną wodą.Mięso pokrój w paseczki o wielkości 2-3 cm, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaj obie cebule obrane i pokrojone w pół talarki i smaż do lekkiego zrumienienia się cebuli. Następnie dodaj zielony groszek, fasolkę, odsączoną kukurydzę, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojone w plasterki pędy babusa i kasztany wodne. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu rzez około 10-15 minut. Do duszących się warzyw i mięsa dodaj  słoik sosu słodko-kwaśnego i dopraw solą i pieprzem. Duś dalej przez około 10 minut. Na talerz nałóż ryż, w ryżu zrób lekkie wgłębienie, a następnie nałóż do niego duszone mięso z warzywami. Smacznego !!!








Komentarze