Składniki:
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 40 dag ryżu basmati
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 szklanka mrożonej zielonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dag młodych pędów bambusa
- 10 dag kasztanów wodnych
- 20 dag pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
- 5-6 łyżek oleju lub oliwy
- pieprz i sól do smaku
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie na półtwardo, po czym odcedź i spłucz obficie zimną wodą.Mięso pokrój w paseczki o wielkości 2-3 cm, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaj obie cebule obrane i pokrojone w pół talarki i smaż do lekkiego zrumienienia się cebuli. Następnie dodaj zielony groszek, fasolkę, odsączoną kukurydzę, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojone w plasterki pędy babusa i kasztany wodne. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu rzez około 10-15 minut. Do duszących się warzyw i mięsa dodaj słoik sosu słodko-kwaśnego i dopraw solą i pieprzem. Duś dalej przez około 10 minut. Na talerz nałóż ryż, w ryżu zrób lekkie wgłębienie, a następnie nałóż do niego duszone mięso z warzywami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz