Naleśniki po meksykańsku





Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta soli

 Składniki na farsz:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 20 dag pieczarek

  • 3 ogórki konserwowe

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 duża łyżka przyprawy do zup

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 3 ziela angielskie

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smaku

 Ponadto:
  • olej do smażenia naleśników

 Do miski wlej wodę, dodaj jajka, sól, olej i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymiksuj, tak aby powstało ciasto bez grudek. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju, przy użyciu chochelki nalej ciasto  tak aby pokryło jej całą powierzchnię cienką warstwą. Smaż z obu stron na złoty kolor. I tak po kolei smaż naleśniki, aż do wyczerpania ciasta. Pokrojone w grubą kostkę mięso podsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaj ziele angielskie, liść laurowy , tymianek i podlej wodą tak aby  przykryła mięso. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Do podduszonego mięsa dodaj: pokrojone w kostkę ogórki, poszatkowane w plasterki pieczarki i oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną, czerwoną i żółtą),odcedzony groszek, kukurydzę i czerwoną fasolę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę do zup. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut . Dopraw pieprzem i solą. Na placek naleśnikowy nałóż  farsz mięsno-warzywny. Zwiń placek naleśnikowy z farszem  tak aby postał rulon.  I tak po kolei aż do wyczerpania składników. Najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !!!








Komentarze