Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża łyżka przyprawy do zup
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Ponadto:
- olej do smażenia naleśników
Do miski wlej wodę, dodaj jajka, sól, olej i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymiksuj, tak aby powstało ciasto bez grudek. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju, przy użyciu chochelki nalej ciasto tak aby pokryło jej całą powierzchnię cienką warstwą. Smaż z obu stron na złoty kolor. I tak po kolei smaż naleśniki, aż do wyczerpania ciasta. Pokrojone w grubą kostkę mięso podsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaj ziele angielskie, liść laurowy , tymianek i podlej wodą tak aby przykryła mięso. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Do podduszonego mięsa dodaj: pokrojone w kostkę ogórki, poszatkowane w plasterki pieczarki i oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną, czerwoną i żółtą),odcedzony groszek, kukurydzę i czerwoną fasolę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę do zup. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut . Dopraw pieprzem i solą. Na placek naleśnikowy nałóż farsz mięsno-warzywny. Zwiń placek naleśnikowy z farszem tak aby postał rulon. I tak po kolei aż do wyczerpania składników. Najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz