Gulasz segedyński





Składniki:
  • 25-30 dag mięsa wieprzowego lu wołowego

  • 3-4 cebule

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

  • 1 łyżeczka kminku

  • 2 pietruszki

  • 2 marchewki

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 3-4 łyżki oleju

  • woda

  • sól i pieprz

Mięso pokroić w niewielkie plasterki, zbić każdy tłuczkiem. Lekko podrumienić na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i lekko podsmażyć. Dodać  granulowany czosnek, czerwoną paprykę, sól, przyprawę do gulaszu , kminek i podlać delikatnie wodą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, pokroić w grubą kostkę i dodać do duszącego się mięsa i dusić dalej podlewając wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa wówczas, gdy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć i dusić dalej pod przykryciem podlewając wodą do miękkości ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego !!!








Komentarze