Składniki:
- 25-30 dag mięsa wieprzowego lu wołowego
- 3-4 cebule
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1/2 kg ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju
- woda
- sól i pieprz
Mięso pokroić w niewielkie plasterki, zbić każdy tłuczkiem. Lekko podrumienić na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i lekko podsmażyć. Dodać granulowany czosnek, czerwoną paprykę, sól, przyprawę do gulaszu , kminek i podlać delikatnie wodą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, pokroić w grubą kostkę i dodać do duszącego się mięsa i dusić dalej podlewając wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa wówczas, gdy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć i dusić dalej pod przykryciem podlewając wodą do miękkości ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz