Składniki:
- 7-8 paczek herbatników
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 kubeczki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- kieliszek wrzącej wody
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 torebka galaretki cytrynowej
- 1 kostka masła
Ponadto:
- kawałek czekolady
Puszkę mleka skondensowanego wsadź do garnka zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, następnie odstaw puszkę z mlekiem do ostygnięcia. Mleko ugotuj najlepiej dzień wcześniej. W 3/4 szklanki mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka wlej wcześniej przygotowaną zawiesinę budyniową. Cały czas mieszając doprowadź budyń do wrzenia tak aby powstały tzw. wulkany. Odstaw. Do gorącego budyniu wsyp galaretkę cytrynową. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. A następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem miksuj przez około 1-2 minut. Dużą brytfankę wyłóż folią aluminiową a następnie na całej jej powierzchni poukładaj warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj kolejną warstwą herbatników. Przełóż ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski. Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby powstała karmelowa masa z bąbelkami powietrza. Wyłóż karmelową masę na drugą warstwę herbatników. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i przykryj trzecią warstwą herbatników. Żelatynę rozpuść w kieliszku wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę przelej do miski dodaj 5 łyżek cukru pudru i zimną żelatynę. Wszystko razem ubij na sztywną masę. Wyłóż ubitą śmietanę na ostatnią wrstwę herbatników. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni a wierzch posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz