Zupa ziemniaczana z porem





Składniki na zupę:
  • 1 udko z kurczaka

  • 5-6 ziemniaków

  • 1 mały por

  • 2 średnie marchewki

  • 1 pietruszka 

  • 2 ziela angielskie

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka poszatkowanego koperku

  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

  • 3 litry wody

  • 1 łyżka przyprawy do zup

  • 1 kostka rosołowa

  • ząbek czosnku

  • 3 łyżki śmietany

 Składniki na zasmażkę :
  • 5 plasterków boczku

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 cebula

  • 4 łyżki mąki

 Udko zalej wodą, dodaj liść laurowy , ziele angielskie i zagotuj. Do gotującego się mięsa dodaj: obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, ząbek czosnku, koperek, natkę pietruszki, przyprawę do zup i kostkę rosołową. Pora przetnij wzdłuż na pół, a następnie poszatkuj w cienkie paseczki i dodaj do zupy. Wszystko razem gotuj do miękkości mięsa i warzyw. Na patelni na rozgrzanym smalcu usmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem podsmaż do zrumienienia się cebuli, po czym dodaj mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj i samaż do momentu powstania tak jakby piany. Przelej wszystko do gotującej się zupy, jednocześnie cały czas mieszając zupę tak aby nam nie powstały grudki. Dodaj śmietanę i wszystko razem zagotuj. Smacznego!!!




Komentarze