- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 kubeczek kwaśnej śmietany ok. 200 ml
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ze zbędnej ilości soku i wymieszaj z cynamonem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz starte na grubych oczkach masło, wszystko delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj jajko, żółtko i śmietanę, ugnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny. Brytfannę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż jeden rozwałkowany placek, a na niego wyłóż jabłka z cynamonem. Rozsmaruj równo po całej powierzchni jabłka, wszystko przykryj drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu porób widelcem otwory. Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz