Zbliża się tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 1/2 litra ciepłego mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 10 dag roztopionego masła
- 1 kieliszek mocnego alkoholu
Ponadto:
- 30 dag marmolady z dzikiej róży
- 4 kostki smalcu
- cukier puder do posypania
Drożdże zasyp jedną łyżka cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe mleko oraz 2 szklanki przesianej mąki, wszystko razem wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto potroi swoją objętośc dodaj utarte żółtka z jajkiem i resztą cukru, alkohol, połowę masła, szklankę przesianej mąki, zamieszaj. A następnie dodaj resztę przesianej mąki i drugą połowę masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie przemieszaj. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, a następnie ugniataj < jężeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu. Podziel ciasto na dwie częsci i rozwałkuj na placek o grubosci około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła. Na każdy krążek nałóż łyżeczką niewielką ilośc marmolady. Każdy krążek z marmoladą sklejaj frormując kulkę, a nastepnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie. Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor. Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstwa do ostygnięcia. Zimne pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz