Pączki z marmoladą z dzikiej róży





Zbliża się tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.



Składniki:
  • 1 kg mąki

  • 10 dag drożdży

  • 15 dag cukru

  • 1/2 litra ciepłego mleka

  • 7 żółtek

  • 1 jajko

  • 10 dag roztopionego masła

  • 1 kieliszek mocnego alkoholu

 Ponadto:
  • 30 dag marmolady z dzikiej róży

  • 4 kostki smalcu

  • cukier puder do posypania 

 Drożdże zasyp jedną łyżka cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe mleko oraz 2 szklanki przesianej mąki, wszystko razem wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto potroi swoją objętośc dodaj utarte żółtka z jajkiem i resztą cukru, alkohol, połowę masła, szklankę przesianej mąki, zamieszaj. A następnie dodaj resztę przesianej mąki i drugą połowę masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie  przemieszaj. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, a następnie ugniataj < jężeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu. Podziel ciasto na dwie częsci i rozwałkuj na placek o grubosci  około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła. Na każdy krążek nałóż  łyżeczką niewielką ilośc marmolady. Każdy krążek z marmoladą sklejaj frormując kulkę, a nastepnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie. Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor. Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstwa do ostygnięcia. Zimne pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego !!!















Komentarze