Lasgne





Składniki:
  • 15-17 płatów makaronowych na lasagne

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 

  • 1 szklanka wody

  • 4-6 łyżek oleju

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól  i pieprz do smaku

  • 20 dag żółtego sera

 Składniki na sos beszamelowy:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki

  • szczypta białego pieprzu 

  • szczypta gałki muszkatołowej

Na rozgrzanym oleju podsmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj mięso.

Wszystko smaż do momentu, aż męso będzie się delikatnie rumienic, dodaj wtedy wodę i przecier pomidorowy, zioła prowansalskie. Wszystko razem zagotuj, dopraw solą i pieprzem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę dokładnie wymieszaj, powoli dolewaj mleko jednocześnie cały czas mieszając tak aby nie porobiły nam się grudki, wszystko razem gotuj do momentu zgęstnienia sosu, dodaj wtedy pieprz i gałkę muszkatołową. Na dużą brytfannę wylej cienką warstwę sosu beszamelowego, na nim poukładaj płaty makaronu, na makaron wyłóż niewielka ilość mięsa, polej je sosem beszamelowym i posyp startym  żółtym serem. Na ser ułóż płaty makaronu, na makaron wyłóż mięso polej sosem i posyp serem, jeszcze raz poukładaj płaty makaronu , na to mięso które polej sosem, a na wierzch posyp startym serem. Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 30-40 minut. Smacznego !!!








Komentarze