Ciasto capuccino





Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki cappuccino orzechowego w proszku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki wody

 Składniki na masę:
  • 3 śmietany kremówki

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 1/2 szklanki cappuccino w proszku

  • 1/2 szklanki wody

Ponadto:
  • 2-3 łyżki cappuccino do dekoracji

 Ciasto:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsyp cukier i ubijaj do momentu aż białka zmienią swoją konsystencję na kremową. Nie przerywając ubijania dodaj żółtka roztrzepane z wodą. Wszystko razem dokładnie wymiksuj. Obydwa rodzaje mąki, cappuccino i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem dużą brytfannę. Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 15-20 minut, przed całkowitym wyciągnięciem sprawdź suchą wykałaczką ciasto, wbijając ją do środka ciasta , jeżeli jest sucha możesz wyciągnąć ciasto.
Po ostygnięciu przetnij biszkopt wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa równe biszkopty.


Masa:

Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę, odstaw do ostygnięcia pamiętają o tym aby nie zgęstniała na sztywno. W misce ubij śmietanę na sztywno. Cały czas ubijając dodaj  tężejącą galaretkę i cappuccino. Wszystko dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa masa.
Gotową masą przełóż biszkopty zostawiając 2-3 łyżki masy. Odłożoną masą posmaruj wierzch ciasta i  całą powierzchnię posyp cappuccino w proszku, a widelcem porób szlaczki według uznania. Smacznego!!!








Komentarze