Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cappuccino orzechowego w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Składniki na masę:
- 3 śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 szklanki cappuccino w proszku
- 1/2 szklanki wody
Ponadto:
- 2-3 łyżki cappuccino do dekoracji
Ciasto:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsyp cukier i ubijaj do momentu aż białka zmienią swoją konsystencję na kremową. Nie przerywając ubijania dodaj żółtka roztrzepane z wodą. Wszystko razem dokładnie wymiksuj. Obydwa rodzaje mąki, cappuccino i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem dużą brytfannę. Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 15-20 minut, przed całkowitym wyciągnięciem sprawdź suchą wykałaczką ciasto, wbijając ją do środka ciasta , jeżeli jest sucha możesz wyciągnąć ciasto.
Po ostygnięciu przetnij biszkopt wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa równe biszkopty.
Masa:
Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę, odstaw do ostygnięcia pamiętają o tym aby nie zgęstniała na sztywno. W misce ubij śmietanę na sztywno. Cały czas ubijając dodaj tężejącą galaretkę i cappuccino. Wszystko dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa masa.
Komentarze
Prześlij komentarz