Składniki:
- 2 małe brokuły lub 1 duży
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki przyprawy do zup
- sól i pieprz do smaku
Ponadto:
- 1/2 litra oleju do smażenia
- 1 łyżeczka soli do ugotowania brokułów
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i przelej zimna wodą. W misce wymieszaj wodę z jajkiem, olejem, ziołami prowansalskimi, przyprawą do zup oraz dodaj przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem tak aby nie porobiły nam się grudki. Dopraw solą i pieprzem.
Smaż na złoto-brązowy kolor. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz