Brokuły w cieście





Składniki:
  • 2 małe brokuły lub 1 duży

  • 1 szklanka wody

  • 1 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zup

  • sól i pieprz do smaku

 Ponadto:
  • 1/2 litra oleju do smażenia

  • 1 łyżeczka soli do ugotowania brokułów

 Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i przelej zimna wodą. W misce wymieszaj wodę z jajkiem, olejem, ziołami prowansalskimi, przyprawą do zup oraz dodaj przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem tak aby nie porobiły nam się grudki. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej mocno olej. Brokuły obtocz w cieście i wrzucaj na rozgrzany olej.
Smaż na złoto-brązowy kolor. Smacznego !!!







Komentarze