Składniki:
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 udko z kurczaka
- 3 litry wody
- 1 łyżka przyprawy do zup
- 1/2 szklanki mleka
- maga i pieprz do smaku
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy, udko, kostkę rosołową, przyprawę do zup, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, marchewkę ziemniaki i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego w półksiężyce, buraki obrane i pokrojone w kostkę lub cieniutkie paseczki. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do póki nie zmięknie mięso.
Gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je do ostygnięcia i obieramy, a następnie w małych kawałeczkach wrzucamy do zupy. Do gotującej się zupy wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy magą i pieprzem do smaku. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz