Zapiekanki z pieczarkami i szynką





Składniki:
  • 1 długa bagietka

  • 15-20 dag pieczarek

  • 6 plasterków szynki

  • 1 duża cebula 

  • 5 łyżek oleju

  • 10 dag sera żółtego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/2 łyżeczki bazylii

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich



Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i smażymy do ich miękkości, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy sól, pieprz. bazylie i oregano oraz zioła prowansalskie.  Dokładnie mieszamy.

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie połówki na trzy części, na każdą bagietkę po równo nakładamy grzyby z patelni. Plasterki szynki kroimy na pół i przykrywamy nimi grzyby na bułce oraz posypujemy startym na małych oczkach serem.

Zapiekanki układamy po trzy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp. 240'C przez około 10-15 minut, tak aby nam się ładnie zrumieniły na złoty kolor. Smacznego!























Komentarze