Składniki:
- 1 długa bagietka
- 15-20 dag pieczarek
- 6 plasterków szynki
- 1 duża cebula
- 5 łyżek oleju
- 10 dag sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i smażymy do ich miękkości, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy sól, pieprz. bazylie i oregano oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie połówki na trzy części, na każdą bagietkę po równo nakładamy grzyby z patelni. Plasterki szynki kroimy na pół i przykrywamy nimi grzyby na bułce oraz posypujemy startym na małych oczkach serem.
Zapiekanki układamy po trzy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp. 240'C przez około 10-15 minut, tak aby nam się ładnie zrumieniły na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz