Spaghetti z sosem mięsno-pieczarkowym






Składniki:
  • 20 dag makaronu do spaghetti

  • 25 dag mięsa mielonego drobiowego

  • 20 dag pieczarek

  • 1 puszka pomidorów krojonych 

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • szczypta tymianku

  • 4 łyżki startego żółtego sera

  • 3 łyżki oleju

ponadto do ugotowania makaronu  :

  • 3 litry wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju 

 Na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju wrzuć makaron, gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu.

Odcedź, spłucz obficie wodą. Na patelni rozgrzej olej ,dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją podsmaż, a następnie dodaj mięso mielone i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem smaż na średnim ogniu 5-8 minut i dodaj pokrojony drobno czosnek, bazylię, oregano, tymianek, pieprz i przyprawę do zup, wszystko razem wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki razem z sosem.

Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Makaron wyłóż na talerz, na środek makaronu nałóż parę łyżek sosu mięsno-pieczarkowego i posyp startym żółtym serem. Smacznego !!!





Komentarze