Sos koperkowy







Składniki:
  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki 

  • 1/2 litra rosołu

  • 1 pęczek koperku lub 1 łyżeczka suszonego koperku

  • 1/2 szklanki wrzącej wody jeżeli używasz suszonego koperku

 Suszony koperek wsypać do miseczki i zalać wodą, przykryć małym talerzykiem i odstawić na około 15 minut.
W małym garnku roztopić masło, na rozgrzane masło wsypać mąkę i szybko zamieszać  < najlepiej trzepaczką> tak aby  mąka nie przywarła do spodu.


Do zasmażki wlewamy rosół jednocześnie mieszają, tak aby nam się nie porobiły grudki, doprowadzić do wrzenia. Koperek poszatkować i dodać do sosu, w przypadku suszonego koperku dodać całą zawartość miseczki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody by go trochę rozrzedzić, natomiast gdyby sos był zbyt rzadki to wtedy gotujemy na wolnym ogniu do momentu  zgęstnienia. Smacznego !!!










Komentarze