Składniki na farsz:
- 3 udka z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu
- sól i pieprz do smaku
Udka ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni roztop smalec i dodaj cebulę, podsmaż na złoto-brązowy kolor, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Ugotowane mięso obierz, wrzuć do miski i dodaj cebulę, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.
- 6 średnich ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Ciepłe ciasto podzielić na pół i wałkować podsypując lekko mąką na grubość około 5 milimetrów. Na rozwałkowanym cieście szklanką wyciąć koła, a następnie na każdy krążek nałożyć niewielką ilość farszu.
Krążki z farszem posklejać i uformować w kształcie kuli, układać na ścierce.
Pyzy gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, od momentu wypłynięcia na wierzch około 5-8 minut, na wolnym ogniu.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz