Pyzy z mięsem






Składniki na farsz:
  • 3 udka z kurczaka

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki smalcu

  • sól i pieprz do smaku



Udka ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni roztop smalec i dodaj cebulę, podsmaż na złoto-brązowy kolor, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Ugotowane mięso obierz, wrzuć do miski i dodaj cebulę, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.






Składniki na ciasto:
  • 6 średnich ziemniaków

  • 2 szklanki mąki

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować zbędną wodę i ubić z dodatkiem oleju na gładką masę. Jeszcze gorące ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę i szybko ugnieść ciasto, najlepiej mikserem.

Ciepłe ciasto podzielić na pół i wałkować podsypując lekko mąką na grubość około 5 milimetrów. Na rozwałkowanym cieście szklanką wyciąć koła, a następnie na każdy krążek nałożyć niewielką ilość farszu.


Krążki z farszem posklejać i uformować w kształcie kuli, układać na ścierce.


Pyzy gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, od momentu wypłynięcia na wierzch około 5-8 minut, na wolnym ogniu.


Smacznego !




Komentarze