Składniki na ciasto:
- 300 ml ciepłej wody
- 30 dag mąki
- 1 łyżka drożdży granulowanych
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- 5 pomidorów
- 15 dag pieczarek
- 1 papryka
- 2 średnie cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dag żółtego sera
- 12 plasterków szynki
- przyprawa do pizzy
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- olej do posmarowania brytfanki
Wodę wlać do miski dodać drożdże, dokładnie wymieszać tak aby drożdże się rozpuściły, a następnie dodać pozostałe składniki, wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto porządnie wymieszaj,a następnie wyłóż na wysmarowaną olejem dużą brytfannę i równomiernie rozciągnij ciasto na całej jej powierzchni. Zmiksuj jednego pomidora i posmaruj powstałym sosem ciasto, a następnie posyp całą powierzchnię przyprawą do pizzy.
Pozostałe składni proponuję przygotować sobie wcześniej, tzw. kiedy ciasto nam będzie wyrastać, ułatwi nam to później układanie poszczególnych składników po kolei na ciasto, a więc: pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki, cebulę obierz i pokrój w pół talarki, odcedzić kukurydzę, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, pozostałe pomidory umyj i pokrój w talarki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na ciasto z sosem równomiernie po kolei wykładaj: pieczarki, cebulę, kukurydzę,na to plasterki szynki, a następnie paprykę, plasterki pomidora które posyp przyprawą do zup. Na całości wysyp ser..
Piec w piekarniku o temp. 240'C przez około 45-60 minut. Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz