Pizza na grubym cieście






Składniki na ciasto:
  • 300 ml ciepłej wody

  • 30 dag mąki

  • 1 łyżka drożdży granulowanych

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

 Pozostałe składniki:
  • 5 pomidorów

  • 15 dag pieczarek

  • 1 papryka

  • 2 średnie cebule

  • 1 puszka kukurydzy

  • 10 dag żółtego sera

  • 12 plasterków szynki

  • przyprawa do pizzy

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • olej do posmarowania brytfanki

 Wodę wlać do miski dodać drożdże, dokładnie wymieszać tak aby drożdże się rozpuściły, a następnie dodać pozostałe składniki, wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto porządnie wymieszaj,a następnie wyłóż na wysmarowaną olejem dużą brytfannę i równomiernie rozciągnij ciasto na całej jej powierzchni. Zmiksuj jednego pomidora i posmaruj powstałym sosem ciasto,  a następnie posyp całą powierzchnię przyprawą do pizzy.

Pozostałe składni proponuję przygotować sobie wcześniej, tzw. kiedy ciasto nam będzie wyrastać, ułatwi nam to później układanie poszczególnych składników po kolei na ciasto, a więc: pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki, cebulę obierz i pokrój w pół talarki, odcedzić kukurydzę, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, pozostałe pomidory umyj i pokrój w talarki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na ciasto z sosem równomiernie po kolei wykładaj: pieczarki, cebulę, kukurydzę,na to plasterki szynki, a następnie paprykę, plasterki pomidora które posyp przyprawą do zup. Na całości wysyp ser..

Piec w piekarniku o temp. 240'C przez około 45-60 minut. Smacznego !










Komentarze