Pierogi ruskie




Składniki na farsz:






  • 25 dag białego sera

  • 25-30 dag ziemniaczanego pirre

  • 1 łyżka słoniny mielonej lub pokrojonej w drobne kawałeczki

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz do smaku



N patelni wytop słoninę, a następnie dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę, smaż na wolnym ogniu do zrumienienia cebuli, a następnie odstaw do wystygnięcia.




Ser i ziemniaki włóż do miski i wymieszaj mikserem, zimną  słoninę z cebulą i dopraw solą  i pieprzem oraz wszystko razem wymieszaj.







Składniki na ciasto:

30 dag mąki < to jest około 2 szklanek>

1/2 szklanki gorącej wody

3 łyżki oleju



Do miski wsyp mąkę dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto.




Ciasto podziel na trzy kawałki i po kolei rozwałkuj bez mąki < nie powinno przywierać do blatu> na grubość około 2-3 milimetrów, a następnie  na całym placku powycinaj szklanką koła.




Do powycinanych kół nałóż łyżeczką na środek farsz , a następnie dokładnie posklejaj pierogi.







Posklejane pierogi układaj na czystej ściereczce . Pierogi wrzucaj do wrzącej,osolonej z łyżką oleju wody i gotuj po wypłynięciu na wierzch na wolnym ogniu około 5-8 minut. Odcedź i wyłóż na talerz i oprósz skwareczkami słoniny z cebulą. Smacznego !



Idealne ......

Komentarze