Składniki na farsz:
- 25 dag białego sera
- 25-30 dag ziemniaczanego pirre
- 1 łyżka słoniny mielonej lub pokrojonej w drobne kawałeczki
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
N patelni wytop słoninę, a następnie dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę, smaż na wolnym ogniu do zrumienienia cebuli, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Ser i ziemniaki włóż do miski i wymieszaj mikserem, zimną słoninę z cebulą i dopraw solą i pieprzem oraz wszystko razem wymieszaj.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki < to jest około 2 szklanek>
1/2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju
Do miski wsyp mąkę dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto.
Ciasto podziel na trzy kawałki i po kolei rozwałkuj bez mąki < nie powinno przywierać do blatu> na grubość około 2-3 milimetrów, a następnie na całym placku powycinaj szklanką koła.
Do powycinanych kół nałóż łyżeczką na środek farsz , a następnie dokładnie posklejaj pierogi.
Posklejane pierogi układaj na czystej ściereczce . Pierogi wrzucaj do wrzącej,osolonej z łyżką oleju wody i gotuj po wypłynięciu na wierzch na wolnym ogniu około 5-8 minut. Odcedź i wyłóż na talerz i oprósz skwareczkami słoniny z cebulą. Smacznego !
Idealne ......
Komentarze
Prześlij komentarz