Gulasz wieprzowy ciemny





Składniki:
  • 50 dag mięsa wieprzowego

  • 3 łyżki oleju

  • 1,5 litra wody

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

 do zagęszczenia sosu:
  • 4 łyżki maki

  • 1/2 szklanki wody

 Mięso pokrój w kostkę o grubości 1/1 cm, a następnie wrzuć na bardzo rozgrzany olej i smaż do lekkiego zbrązowienia mięsa. Do podsmażonego mięsa wlej liter wody oraz dodaj liść laurowy oraz ziele angielski i duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na rozgrzaną suchą patelnie wsyp mąkę i cały czas mieszając przypal do momentu aż nabierze koloru kawy z mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Gdy mięso będzie miękkie dodaj pozostałe przyprawy, resztę wody i rozgnieciony czosnek, wszystko razem duś jeszcze przez około 5 minut. W między czasie wymieszaj pół szklanki wody z przypaloną mąką tak aby powstała zawiesina bez grudek. A następnie wlej  ją do gotującego się mięsa. Wszystko razem zagotuj i gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Jeżeli sos, po dodaniu zawiesiny z mąki jest zbyt rzadki to gotujemy go na wolnym ogniu, bez przykrycia do momentu aż nabierze odpowiedniej konsystencji sosu, jeżeli zaś sos jest zbyt gęsty to rozrzedzamy go przez dodanie przegotowanej wody.Smacznego !!!




Komentarze