Uwielbiam fasolę szparagową ze słoika, jest niezastąpiona jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, zup czy gulaszy. Polecam zrobić każdemu.
Fasola szparagowa na zimę
Składniki na Fasolę szparagową na zimę:
- Fasola szparagowa różnego rodzaju u mnie zielona około 1,5 kg
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie Fasoli szparagowej na zimę.
Fasole płuczemy i odcinamy końcówki z jednej i z drugiej strony, a następnie kroimy fasolę na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną fasolę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (ja daje około 1 łyżeczkę kopistą soli i cukru na garnek 5 litrowy). Fasolę tylko lekko podgotowujemy jakieś 5-8 minut. a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowaną fasolkę wkładamy do wyparzonych słoików ( można lekko wstrząsnąć słoikiem, żeby się fasola dobrze układała). Składniki zalewy gotujemy( ja gotuję wodę w czajniku, odmierzam liter i dosypuje po łyżeczce soli i cukru). Zalewę można zrobić wielokrotnie zależy ile macie fasolki. Słoiki z fasolką zakręcamy i pasteryzujemy ją około 40 minut od zagotowania wody. Pasteryzowane słoiki odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Świetny dodatek do obiadu w zimie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
UsuńBoże, Brysssko, moja fasolka woła o pomstę do nieba - są 2 (słownie: dwa) wyrostki o wysokości 5 cm. Resztę wykosił mróz, ukamienował grad, doprowadził do zgnicia deszcz,a niedobitki zeżarły ślimaki. Buuu, chlip chlip...
OdpowiedzUsuńU mnie to samo było ale ja dosadzałam i jakoś rośnie, jeszcze mam zamiar dosadzić i liczyć na ciepłą jesień ;-D
Usuńja też bardzo lubię a takiej to jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńI będę musiała zrobić, bo też bardzo lubię ;-)poczekam jeszcze chwilkę, żeby staniała i kupię na giełdzie większą ilość. Dzięki za pomysła ;-)
OdpowiedzUsuńSuper, będę musiał sam to wypróbować!
OdpowiedzUsuń