Lubię takie potrawy, które praktycznie nie wymagają pracy. Jedną z takich są plastry wieprzowe przekładane kapustą (u mnie młoda, ale taka zimowa też jest pyszna). Idealne danie na niedzielny obiad lub proszoną ciepłą kolację przy winie.
Plastry wieprzowe przekładane kapustą
Składniki na Plastry wieprzowe przekładane kapustą:
- 50 dag łopatki wieprzowej lub karkówki
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej szałwii (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 kostki masła
Przygotowanie Plastrów wieprzowych przekładanych kapustą.
Mięso kroimy w około centymetrowe plastry. Dodajemy przyprawy i obtaczamy w nich mięso. Kapustę kroimy równiej w centymetrowe plastry, ale każdy plaster przekrawamy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masłem. W tak przygotowanym naczyniu układamy naprzemiennie plastrami mięso i kapustę. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry masło. Tak przygotowane mięso z kapustą przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 60-70 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z ziemniakami posypanymi koperkiem lub z chlebem. Smacznego !!!
oo taką pyszną porcję mięsa zjadłabym sobie
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńBrysssko, wspaniały przepis, genialny w swej prostocie. Tak mi zapachniło mieszkanie, żem musiała zeżreć jeszcze kawałek kiełbasy jako namiastkę takiego pysznego mięska! I ten wygląd dania - aż chce się dziabnąć widelcem :-D
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńKochana, zrobiłam to! No pycha!!! Gdy Martik wyśle mi zdjęcia to wrzucę na bloga, może reszta H&C też wykorzysta ten świetny przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało ;-D
UsuńBardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
UsuńBrysssko, ugotowałam i właśnie wstawiam to na mojego bloga. Mistrzostwo! Wielkie dzięki od całej Bandy Mięsożreców :-*
OdpowiedzUsuńSuper ;-D
UsuńTo wydanie karkówki bardzo nam pasuje i nie bylibyśmy sobą jak byśmy nie spróbowali. Odpowiada nam forma podania przepisu. Są fotki i opis wykonania krok po kroku. Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
UsuńŚwietny obiados,robiłam coś na podobę,ale u Ciebie wygląda zdecydowanie lepiej :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
UsuńSmakowite! Fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńBardzo pomysłowe rozwiązanie. Taki mięsny przekładaniec. Nie spotkałem się jeszcze z takim przepisem. Myślę, że połączenie mięska z kapustą daje nam bardzo fajne "biesiadne" dane.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńZrobiłam w niedzielę na obiad, wszystkim nam smakowało. :)
UsuńJuż czuję ten smak, fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń