Plastry wieprzowe przekładane kapustą



Lubię takie potrawy, które praktycznie nie wymagają pracy. Jedną z takich są plastry wieprzowe przekładane kapustą (u mnie młoda, ale taka zimowa też jest pyszna). Idealne danie na niedzielny obiad lub proszoną ciepłą kolację przy winie.


Plastry wieprzowe przekładane kapustą

Składniki na Plastry wieprzowe przekładane kapustą:
  • 50 dag łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie Plastrów wieprzowych przekładanych kapustą.

Mięso kroimy w około centymetrowe plastry. Dodajemy przyprawy i obtaczamy w nich mięso. Kapustę kroimy równiej w centymetrowe plastry, ale każdy plaster przekrawamy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masłem. W tak przygotowanym naczyniu układamy naprzemiennie plastrami mięso i kapustę. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry masło. Tak przygotowane mięso z kapustą przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 60-70 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z ziemniakami posypanymi koperkiem lub z chlebem. Smacznego !!!







 

Komentarze

  1. oo taką pyszną porcję mięsa zjadłabym sobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Brysssko, wspaniały przepis, genialny w swej prostocie. Tak mi zapachniło mieszkanie, żem musiała zeżreć jeszcze kawałek kiełbasy jako namiastkę takiego pysznego mięska! I ten wygląd dania - aż chce się dziabnąć widelcem :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, zrobiłam to! No pycha!!! Gdy Martik wyśle mi zdjęcia to wrzucę na bloga, może reszta H&C też wykorzysta ten świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brysssko, ugotowałam i właśnie wstawiam to na mojego bloga. Mistrzostwo! Wielkie dzięki od całej Bandy Mięsożreców :-*

    OdpowiedzUsuń
  6. To wydanie karkówki bardzo nam pasuje i nie bylibyśmy sobą jak byśmy nie spróbowali. Odpowiada nam forma podania przepisu. Są fotki i opis wykonania krok po kroku. Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny obiados,robiłam coś na podobę,ale u Ciebie wygląda zdecydowanie lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pomysłowe rozwiązanie. Taki mięsny przekładaniec. Nie spotkałem się jeszcze z takim przepisem. Myślę, że połączenie mięska z kapustą daje nam bardzo fajne "biesiadne" dane.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już czuję ten smak, fantastycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz