Wątróbka drobiowa po berlińsku



Jedno z lepszych wydań wątróbki jakie udało mi się wypróbować. Wyszła bardzo delikatna, soczysta idealnie komponuje się z karmelizowanymi  jabłkami i cebulką.


Wątróbka drobiowa po berlińsku

Składniki na wątróbkę drobiową po berlińsku:
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula (u mnie połówka i 3 młode cebulki)
  • 1 duże jabłko 
  • 3 łyżki mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz 

Wątróbka drobiowa po berlińsku.

Jabłko obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim jabłka z obydwu stron na jasnobrązowy kolor, następnie wyjmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Obraną i pokrojona w piórka cebulę podsmażamy na złotobrązowy kolor na pozostałym na patelni tłuszczu. Wyjmujemy  i układamy koło jabłek. Na tę sama patelnie dolewamy olej na którym smażymy obtoczoną w mące wątróbkę.  Wątróbkę smażymy z obydwu stron tak po 4 minutki. Przy końcu smażenia doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem. Usmażoną wątróbkę układamy porcjami na talerz na która nakładamy plastry jabłek oraz piórka cebuli. Ja wątróbkę podałam z ziemniakami i surówka. Smacznego !!!







Komentarze

Prześlij komentarz