Jedno z lepszych wydań wątróbki jakie udało mi się wypróbować. Wyszła bardzo delikatna, soczysta idealnie komponuje się z karmelizowanymi jabłkami i cebulką.
Wątróbka drobiowa po berlińsku
Składniki na wątróbkę drobiową po berlińsku:
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula (u mnie połówka i 3 młode cebulki)
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Wątróbka drobiowa po berlińsku.
Jabłko obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim jabłka z obydwu stron na jasnobrązowy kolor, następnie wyjmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Obraną i pokrojona w piórka cebulę podsmażamy na złotobrązowy kolor na pozostałym na patelni tłuszczu. Wyjmujemy i układamy koło jabłek. Na tę sama patelnie dolewamy olej na którym smażymy obtoczoną w mące wątróbkę. Wątróbkę smażymy z obydwu stron tak po 4 minutki. Przy końcu smażenia doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem. Usmażoną wątróbkę układamy porcjami na talerz na która nakładamy plastry jabłek oraz piórka cebuli. Ja wątróbkę podałam z ziemniakami i surówka. Smacznego !!!
Wersję z jabłkiem uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPycha☺☺
OdpowiedzUsuńa ja takiej nie robiłam i chętnie wypróbuję bo wątróbkę uwielbiam
OdpowiedzUsuńZjadłabym.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę, ale teraz jadam tylko z królika albo z tzw. "bojlera" (he he he), gdy go ciocia zabije. Ostatnio swatowa podrzuciła mi przepis na taką z cynamonem i rodzynkami. I wyobraź sobie, że była pyszna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wątróbkę :D
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńNarobiłaś mi smaku, pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńRobiłam podobnie. Pycha!
OdpowiedzUsuń