Wspomnienie z dzieciństwa, pamiętam jak dawniej często gościły u nas na stole, takie polskie hamburgery. Polecam wypróbować są naprawdę pyszne.
Kotlety z mortadeli
Składniki na kotlety z mortadeli:
- 50-70 dag mortadeli
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie Kotletów z mortadeli.
Mortadele kroimy w plastry, które obtaczamy w mące. Jajka roztrzepujemy z majonezem oraz chrzanem doprawiając solą i pieprzem. Obtoczone w mące plastry maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotleciki podajemy zaraz po usmażeniu z ulubioną surówka i ziemniakami. Smacznego !!!
Wieki nie jadłam,pyszne są :-)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńTakie kotlety to też smaki mojego dzieciństwa i miło wspominam :)
OdpowiedzUsuńja jakieś dwa tyg temu tez zrobiłam po kilkunastu latach ;) dzieciaki sie zajadały
OdpowiedzUsuńJadło się takie dawno temu...
OdpowiedzUsuńO rany, wieki nie jadłam takich kotletów.
OdpowiedzUsuńjej, Mama takie robiła... tylko czy mortadela będzie dzisiaj taka sama?
OdpowiedzUsuńDawno, dawno nie jadłam, smak dzieciństwa ☺
OdpowiedzUsuńprosty, pyszny i pomysłowy obiadek ;)
OdpowiedzUsuńMoja żona bardzo dobre przepisy bierze z strony internetowej https://conaobiad.com.pl . Tak naprawdę to dobrze robi bo na tej stronie jest bardzo dużo ciekawych przepisów.
OdpowiedzUsuńPomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDo dziś bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuń