niedziela, 14 lipca 2019

Duszona młaoda kapusta



Pyszna, delikatna, aksamitna duszona młoda kapusta. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.


Duszona młoda kapusta

Składniki na Duszoną młodą kapustę:
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 średnia marchew
  •  kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu (może być woda)
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kubeczka śmietany kremówki (około 100 ml)
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku

Przygotowanie Duszonej młodej kapusty.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy startą na  tarce o grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy do niej wówczas cukier, śmietanę i koperek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przygotowaniu najlepiej z młodymi ziemniakami. Smacznego !!! 





 

18 komentarzy:

  1. Mniam! Cały rok się na nią czeka! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kapustka, jak mojej Mamy! jesteś mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na smaczne danie 💜💛💚💙

    OdpowiedzUsuń
  4. lubimy bardzo taką kapustę

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowałam z młodej kapusty zawsze mi sakowało

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami,pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super kapusta. Też taka robię, u nas bardzo ją lubimy.

    OdpowiedzUsuń