Pyszna, delikatna, aksamitna duszona młoda kapusta. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Duszona młoda kapusta
Składniki na Duszoną młodą kapustę:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 średnia marchew
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 szklanki bulionu (może być woda)
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 kubeczka śmietany kremówki (około 100 ml)
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
Przygotowanie Duszonej młodej kapusty.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy do niej wówczas cukier, śmietanę i koperek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przygotowaniu najlepiej z młodymi ziemniakami. Smacznego !!!
Mniam! Cały rok się na nią czeka! Pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki, jest najlepsza ;-D
UsuńTaka kapustka, jak mojej Mamy! jesteś mistrzynią!
OdpowiedzUsuńDzięki Marzyniu ;-D
UsuńPyszna propozycja na smaczne danie 💜💛💚💙
OdpowiedzUsuńDzięki ;-d
Usuńlubimy bardzo taką kapustę
OdpowiedzUsuńTak jak my ;-D
UsuńGotowałam z młodej kapusty zawsze mi sakowało
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ;-D
UsuńTo prawda najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami,pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;-D
OdpowiedzUsuńSuper kapusta. Też taka robię, u nas bardzo ją lubimy.
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę.
OdpowiedzUsuń;-D
UsuńUwielbiam taką kapustkę :)
OdpowiedzUsuń;-D
Usuń