Pyszna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej. Miła odmiana dla mojej dotychczasowej ogórkowej, którą zawsze robiłam z ryżem.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną
Składniki na Zupę ogórkową z kaszą jaglaną:
- 2 pałki z kurczaka
- 100 g kaszy jaglanej
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- 3 ziemniaki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 3 litry wody
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 pojemniczka małej śmietany
- sól i pieprz
Przygotowanie Zupy ogórkowej z kaszą jaglana.
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy do niej mięso. Gotujemy 5-8 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki i kaszę jaglaną. Wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu do zupy dodajemy śmietanę i koperek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Pyszna zupka. Uwielbiam ogórkową :)
OdpowiedzUsuńDzięki, ja również ;-D
UsuńSmaczna propozycja!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
Usuńfajna wersja zupy ogórkowej
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńSmaczna propozycja ogórkowej :-)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
OdpowiedzUsuń