Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną



Pyszna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej. Miła odmiana dla mojej dotychczasowej ogórkowej, którą zawsze robiłam z ryżem.

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną
Składniki na Zupę ogórkową z kaszą jaglaną:
  • 2 pałki z kurczaka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3 ziemniaki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 pojemniczka małej śmietany
  • sól i pieprz


Przygotowanie Zupy ogórkowej z kaszą jaglana.
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy do niej mięso. Gotujemy 5-8 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki i kaszę jaglaną. Wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu do zupy dodajemy śmietanę i koperek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!






Komentarze

Prześlij komentarz