Sernik zebra z malinami



Pięknie wyglądający sernik zebra, który zawiera w sobie aż trzy różne smaki. Pierwszy to oczywiście warstwa serowa, drugi kakaowa, a trzeci to warstwa z dodatkiem zmiksowanych malin.


Sernik zebra z malinami

Składniki na sernik zebra z malinami:

Masa serowa:
  • 30 dag białego sera trzykrotnie mielonego 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka słodkiej śmietany (może być też kwaśna)
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanko oranżady (może być mocno gazowana woda)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mrożonych malin

Przygotowanie Sernika zebra z malinami.

Masa serowa: Do sera dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Miksujemy.  Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.

Ciasto: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodajemy olej, oranżadę, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy kakao. Miksujemy. Do drugiej rozmrożone, odcedzone z nadmiaru soku i zmiksowane blenderem maliny. Miksujemy.

Średniej wielkości blaszkę (moja to 3/4 wielkości dużej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia.  Na środku blaszki nakładamy 2 łyżki masy malinowej, na to jedną łyżkę masy kakaowej, a na nią masę serową. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania składników. Ciasto powinno się nam ładnie rozlać po całej blaszce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczka i tak trzymamy sernik do całkowitego ostygnięcia. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny brązowy kolor.  Smacznego !!!














Komentarze

Prześlij komentarz