Pięknie wyglądający sernik zebra, który zawiera w sobie aż trzy różne smaki. Pierwszy to oczywiście warstwa serowa, drugi kakaowa, a trzeci to warstwa z dodatkiem zmiksowanych malin.
Sernik zebra z malinami
Składniki na sernik zebra z malinami:
Masa serowa:
- 30 dag białego sera trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka słodkiej śmietany (może być też kwaśna)
- 1 cukier waniliowy
Ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanko oranżady (może być mocno gazowana woda)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mrożonych malin
Przygotowanie Sernika zebra z malinami.
Masa serowa: Do sera dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodajemy olej, oranżadę, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy kakao. Miksujemy. Do drugiej rozmrożone, odcedzone z nadmiaru soku i zmiksowane blenderem maliny. Miksujemy.
Średniej wielkości blaszkę (moja to 3/4 wielkości dużej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia. Na środku blaszki nakładamy 2 łyżki masy malinowej, na to jedną łyżkę masy kakaowej, a na nią masę serową. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania składników. Ciasto powinno się nam ładnie rozlać po całej blaszce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczka i tak trzymamy sernik do całkowitego ostygnięcia. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny brązowy kolor. Smacznego !!!
Wygląda bombowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńUwielbiam serniki :) Wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMożesz nawet dwa, ;-D
UsuńSernik prezentuje się obłędnie.
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
Usuń