Ciasto czekoladowo - gruszkowe z galaretką




Nie ma to jak pyszne ciasto, które jest bardzo proste, a przy tym efektownie wygląda. Takie ciasto właśnie wam dziś prezentuję.


Ciasto czekoladowo - gruszkowe z galaretką

Składniki na Ciasto czekoladowo - gruszkowe-z galaretką:
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do nasmarowania 
Masa:
  • 30 dag gruszek ze słoika wraz z syropem
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 10 dag rozpuszczonej czekolady lub polewy czekoladowej 
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie Ciasta czekoladowo - gruszkowego z galaretką.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i 3 łyżkami gorącej wody. Następnie do żółtek dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Miksujemy. Do masy dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wylewamy na nią ciasto. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce. Gruszki odsączamy i kroimy w plastry, które układamy na wystudzonym biszkopcie, tak aby zachodziły na siebie. Do soku z gruszek dolać tyle wody aby było 250 ml ( ja akurat miałam soku szklankę). Galaretkę rozpuszczamy w gorącym soku. Tężejącą galaretką zalewamy gruszki i odstawiamy ciasto, aby galaretka stężała do końca. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej powoli płynną i ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto można posypać wiórkami czekolady. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę. Smacznego !!! 














 

Komentarze

Prześlij komentarz