Chleb pomidorowy z bazylią



Pachnący, pyszny, włoski chleb, któremu charakterystyczny aromat i smak nadają pomidory i bazylia. Wygląda fantastycznie, smakuje rewelacyjnie i bardzo długo zachowuje świeżość.

Chleb pomidorowy z bazylią

Składniki na Chleb pomidorowy z bazylią:
  •  275 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżeczka drożdży granulowanych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 175 ml ciepłej wody

Przygotowanie Chleba pomidorowego z bazylią.

Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy wodę z oliwą i przecierem pomidorowym. Tak przygotowana wodę wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przekładamy na płaską blaszkę wyłożona papierem do pieczenia formując zgrabny, okrągły bochenek. Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut lub do momentu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto już podrośnie wówczas nacinamy je  ostrym nożem na krzyż i dalej odstawiamy na kolejne 20 minut do podrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 230'C góra i dół piekarnika bez termoobiegu. Podrośnięty chleb pieczemy przez około 25-30 minut. Chlebek o upieczeniu studzimy na kratce.  Smacznego !!!











Komentarze

Prześlij komentarz