Jajka wypełnione dwoma puszystymi i delikatnymi kremami, obsypane deszczem z żółtek. Wykwintne i pyszne w sam raz na świąteczny stół, a przy tym mało pracochłonne.
Jajka w złotym deszczu
Składniki na jajka w złotym deszczu:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki delikatnego pasztetu drobiowego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- mały pojemnik śmietany kremówki
- 1 łyżeczka tartego chrzany (u mnie ze słoiczka)
- sól i pieprz
- listki selera lub natki pietruszki do ozdoby
Przygotowanie Jajek w złotym deszczu.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Pasztet rozcieramy z gęstą śmietaną na jednolitą i puszystą masą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym kremem nadziewamy połówki białek. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywny krem. Dodajemy chrzan, pieprz i sól. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowany krem chrzanowy nakładamy na połówki białek. Całość posypujemy pokruszonym żółtkiem. Jajka dekorujemy listkami selera. Podajemy lekko schłodzone, nie później niż 30 minut po przygotowaniu, Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz