Delikatna, pyszna przekąska w postaci jajek wypełnionych farszem z dodatkiem pieczarek konserwowych i szczypiorku, całość dopełnia konserwowa czerwona papryka (może być również zwykła świeża) i rzeżucha.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki na Jajka faszerowane pieczarkami:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szklanki pieczarek w naturalnej zalewie
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżki gęstej śmietany
- 1 płat konserwowej czerwonej papryki lub 1/2 małej świeżej
- sól i pieprz
- rzeżucha do ozdoby lub natka pietruszki
Przygotowanie Jajek faszerowanych pieczarkami.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Żółtka ucieramy ze śmietaną. Dodajemy odsączone, drobno pokrojone pieczarki, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy. Tak przygotowaną masą nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Jajka przekładamy na talerz i dekorujemy, pokrojona w paseczki papryką i rzeżuchą. Smacznego !!!
Ależ narobiłaś mi ochoty, nadzienie pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńMoże zrobię na święta.
Polecam ;-D
UsuńUwielbiam takie połączenia!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
Usuń