Chleb ziołowy odrywany



Na zewnątrz coraz cieplej, pogoda sprzyja do grillowania, tak ja dziś polecam wam pyszny, pachnący ziołami chlebek odrywany. Idealny do pieczonego lub grillowanego mięsa, do różnego rodzaju sałatek. Ja z Julką zjadłyśmy pół jednego na ciepło. Pychota. Przepis pochodzi z tej strony .


Chleb ziołowy odrywany

Składniki na Chleb ziołowy odrywany:
  • 550 g mąki
  • 1 torebka suchych drożdży (7g)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

oliwa ziołowa:
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 pęczek świeżej pietruszki (u mnie mrożona)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie Chleba ziołowego odrywanego.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Mieszamy następnie dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do ciepłego miejsca pod przykryciem, aby podwoiło swoja objętość. W między czasie robimy oliwę ziołową czyli: Bazylię i pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do nich oliwę, zioła prowansalskie, sól i czosnek przepuszczony przez praskę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy. Kiedy ciasto nam podrośnie wówczas dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na cienki prostokąt. Każdy smarujemy ziołowa oliwą, a następnie tniemy na prostokąty które zwijamy w harmonijkę.  Takie harmonijki układamy w dwóch blaszkach wysmarowanych oliwą,  jedna harmonijka ciasta przy drugiej. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-35 minut. Chlebek po upieczeniu powinien mieć bardzo ładny rumiany kolor. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. smacznego !!!












Komentarze

Prześlij komentarz