Na zewnątrz coraz cieplej, pogoda sprzyja do grillowania, tak ja dziś polecam wam pyszny, pachnący ziołami chlebek odrywany. Idealny do pieczonego lub grillowanego mięsa, do różnego rodzaju sałatek. Ja z Julką zjadłyśmy pół jednego na ciepło. Pychota. Przepis pochodzi z tej strony .
Chleb ziołowy odrywany
Składniki na Chleb ziołowy odrywany:
- 550 g mąki
- 1 torebka suchych drożdży (7g)
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
oliwa ziołowa:
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 pęczek świeżej pietruszki (u mnie mrożona)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie Chleba ziołowego odrywanego.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Mieszamy następnie dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do ciepłego miejsca pod przykryciem, aby podwoiło swoja objętość. W między czasie robimy oliwę ziołową czyli: Bazylię i pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do nich oliwę, zioła prowansalskie, sól i czosnek przepuszczony przez praskę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy. Kiedy ciasto nam podrośnie wówczas dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na cienki prostokąt. Każdy smarujemy ziołowa oliwą, a następnie tniemy na prostokąty które zwijamy w harmonijkę. Takie harmonijki układamy w dwóch blaszkach wysmarowanych oliwą, jedna harmonijka ciasta przy drugiej. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-35 minut. Chlebek po upieczeniu powinien mieć bardzo ładny rumiany kolor. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. smacznego !!!
Rewelacyjny chlebek :) Częstuję się w ciemno!
OdpowiedzUsuńDzięki i proszę bardzo ;-D
UsuńBardzo smaczny chlebuś. Lubię wszelkie drożdżowe, chętnie taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńDzięki i polecam ;-D
UsuńFajny ten chlebek. Też mam podobny na oku. Może i upiekę?
OdpowiedzUsuńDzięki i polecam był pyszny ;-D
Usuńzawsze kupuję czosnkowe bagietki ;) chyba czas zrobić taki chlebek
OdpowiedzUsuńPolecam, na grilla idealny ;-D
UsuńSuper chlebek. Muszę w końcu taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, polecam, jest pyszota ;-D
Usuń